kaszmir

Kaszmir- właściwości i zastosowanie wełny kaszmirowej

Czym jest kaszmir?

Kaszmir jest odmianą wełny. Wełna kaszmirowa jest szlachetnym produktem naturalnym i jest niezwykle cienkim i gładkim włóknem, które zatrzymuje ciepło i jest szczególnie lekkie.

Inną tkaniną wełnianą jest Boucle.

Historia i produkcja kaszmiru

Kaszmir pozyskiwany jest wyłącznie z podszerstka kozy kaszmirskiej, od której pochodzi jego nazwa. Włókna kozy kaszmirskiej są szczególnie cienkie i mają średnicę tylko 19 do mniej niż 12 µm (mikronów). Dla porównania włos ludzki ma średnicę od 30 µm, włókna zwykłej wełny owczej lub nowej wełny mają średnicę około 36 µm, wełnę jagnięcą od 20-27 µm, alpakę do 14-21 µm, a wełnę merynosową od 16-23 µm .

Rogate kozy kaszmirowe z miękkimi uszami, które należy do rodziny kóz domowych, pochodziły pierwotnie z Himalajów i gór Pamir na wysokości do 5000 metrów w regionie dawnego księstwa Kaszmir. Stąd nazwa koza kaszmirowa. Tam kozy, których jest około 20 ras o umaszczeniu szarym, brązowym, białym lub czarnym, były hodowane przez pasterzy i nomadów w celu uzyskania wełny. Kozy hodowano w Kaszmirze, a ich wełnę przetwarzano ręcznie już w 1000 roku p.n.e. W Niemczech znana jest dopiero od XVIII wieku. Dziś Chiny są ilościowo i jakościowo wiodącym światowym producentem wełny kaszmirowej. Mongolia, Pakistan, Nepal i Iran to inne ważne kraje produkujące. Australia, Nowa Zelandia i Szkocja również posiadają duże gospodarstwa hodowlane,

Cenny produkt naturalny

Zimą kozy tworzą puch brzuszny, który pierwotnie chronił je przed ekstremalnymi temperaturami do minus 40 stopni. Wiosną, kiedy futro się zmienia, wełnę tę uzyskuje się przez czesanie lub skubanie – w krajach uprzemysłowionych również przez strzyżenie. Roczny uzysk wełny kaszmirowej z jednego zwierzęcia wynosi zaledwie około 150 gramów, dlatego kaszmir jest jednym z najdroższych i najcenniejszych surowców. Aby obniżyć koszty, kaszmir często miesza się z innymi włóknami. Jednak w Niemczech produkt można określić jako kaszmir tylko wtedy, gdy zawiera co najmniej 85 procent kaszmiru. Produkty zawierające kaszmir powinny zawierać minimum 14,5% włókien kaszmiru. I tylko towary najwyższej jakości mogą nosić oznaczenie 100% kaszmir.

Właściwości i zastosowanie kaszmiru

Produkty kaszmirowe charakteryzują się wyjątkowymi właściwościami użytkowymi. W przeciwieństwie do innych wyrobów wełnianych nie rysują się, nie puszą i są wyjątkowo lekkie. Zapewniają szczególnie ciepło, ponieważ między cienkimi włoskami tworzy się wiele małych kieszeni powietrznych. Zatrzymują one ciepło ludzkiego ciała i działają izolująco w niskich temperaturach. Jednocześnie kaszmir ma działanie regulujące temperaturę i oddychające. Dlatego produkty z kaszmiru są wygodne w noszeniu zarówno zimą, jak i latem. Kaszmir jest używany głównie w delikatnej odzieży wierzchniej.